Kuinka kirjaan ylös tuloni ja menoni?

Jos aiot alkaa huolehtia taloudenpidostasi entistä tarkemmin, on erittäin tärkeää, että tiedät tarkalleen tulosi ja menosi. Tämän vuoksi onkin hyvä idea pitää sekä tulot että menot sisältävää kirjanpitoa. Tässä kohden on tärkeää olla itselleen rehellinen ja kirjata kirjanpitoon tunnollisesti ylös kaikki menot. Vaikka saattaisitkin ajatella, että euron tai parin ostoksilla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä, niin jos tarkastelet ostohistoriaasi tarkemmin saatatkin huomata, että tapanasi on tehdä usein melko harkitsemattomia pieniä ostoksia, joista kertyykin ajan kuluessa yllättävän suuri menoerä. Kirjaa tästä syystä omaan kirjanpitoosi kaikki tulosi ja menosi pienintä ostoa myöten.

Excel-taulukko voi olla hyvä tapa pitää kirjanpitoa

Harvempi taitaa enää nykyään suosia ruutuvihkoa omien asioidensa ylöskirjaamisessa, vaikkakaan myöskään tätä tapaa ei pidä aliarvioida. Nykyaikaisen ihmisen valinta voisi olla vaikkapa Excel-taulukon laatiminen tulojen ja menojen osalta. Tällaisesta taulokosta näkee hyvin, mistä omat tulot koostuvat ja paljonko niitä on sekä mistä omat menot koostuvat ja paljonko näitä menoja on. Samalla on helppo laskea, paljonko tyypillinen kuukausibudjetti jää miinuksen tai plussan puolelle sekä arvioida, kuinka paljon olisi mahdollista saada kuukausittain säästöön. Excelissä on monia ominaisuuksia, jotka auttavat sinua luomaan yksinkertaisia ja selkeitä laskentataulukoita, joten se voi olla näppärä apuväline halutessasi pitää kirjaa taloutesi tuloista ja menoista.

Säästä pankin tiliotteet sekä ostokuitit

Jotta saisit kirjattua kaikki tulosi ja menosi luotettavalla tavalla Excel-taulukkoon, on tärkeää säästää kaikki pankkisi tiliotteet sekä ostokuitit. On tärkeää hoitaa tulojen ja menojen kirjaaminen säännöllisesti, jottei mitään jää kirjaamatta. Kaikista ostoista et välttämättä saa kuittia, minkä vuoksi onkin erityisen tärkeää kirjata myös nämä menot ylös ennen kuin unohdat ne tyystin.

Kirjanpito antaa sinulle tärkeää tietoa taloutesi tilasta

Kun olet pitänyt omaa talouttasi koskevaa kirjanpitoa kuukauden tai pari, huomaat aikaisempaa selkeämmin tulojesi ja menojesi rakenteen ja voit tältä pohjalta luoda säästösuunnitelman. Jos esimerkiksi huomaat tuhlaavasi yllättävän paljon kaikenlaiseen pieneen krääsään, voit ottaa tavoitteeksesi tämän käyttäytymisen lopettamisen. Jos taas huomaat, etteivät tulosi kertakaikkiaan riitä menoihisi, on sinun mietittävä joko tulojesi kasvattamista tai menojesi leikkaamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *